Κοντρ ομιλίας  (Take out double)
     
Κόντρ (Double)
     
 

Το κοντρ ομιλίας (Contre d' Appelle ή Takeout Double) είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή πριν το παιχνίδι εξελιχθεί σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Συγκεκριμένα σχεδιάστηκε την εποχή ακόμα που το μπριτζ παιζόταν ως Auction Bridge (πρώιμη μορφή του παιχνιδιού που αργότερα έδωσε την θέση της στο Contract Bridge).

 

Χωρίς να είναι απόλυτα εξακριβωμένο, η σύλληψη της ιδέας του κοντρ ως συναγωνιστικής αγοράς αποδίδεται στους Αμερικανούς Bryant McCampbell και Charles Patton οι οποίοι, σύμφωνα με την ιστορία ανέπτυξαν την σύμβαση ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, την περίοδο 1912-1913. To κοντρ όταν η αγορά των αντιπάλων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα δεν έχει το νόημα της τιμωρίας. Πχ μετά από άνοιγμα του αντιπάλου με 1♣, το άμεσο κοντρ θα ήταν παράλογο να τιμωρεί το χρώμα. Αντίθετα, είναι μία συμβατική αγορά που δείχνει ότι το χέρι έχει αξίες ανοίγματος και υποστήριξη (τουλάχιστον τρίφυλλη) σε όλα τα μη αγορασθέντα χρώματα (εκτός αν το χέρι έχει 17+ π. οπότε θα ξαναγοράσει στην συνέχεια).

 

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες εκτός της κατανομής που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν το κοντρ:

 

Ο συσχετισμός των μανς (σε ευνοϊκή μανς τα χέρια δεν χρειάζεται να είναι τόσο τυπικά σε αντίθεση με το κοντρ στην δεύτερη εναντίον πρώτης, όπου πρέπει να υπολογιστεί πάντα το χειρότερο σενάριο)

 

Η θέση στο τραπέζι (σε θέση reopening οι προδιαγραφές μειώνονται πολύ καθώς είναι γνωστό ότι ο συμπαίκτης έχει σίγουρα κάποιες αξίες)

 

Το επίπεδο στο οποίο πρέπει να μιλήσει ο συμπαίκτης (η πιο ευνοϊκή περίπτωση είναι μετά από αντίπαλο άνοιγμα 1♣, ενώ μετά από άνοιγμα 1♠, όταν υποχρεώνουμε τον σύντροφο να μιλήσει στο επίπεδο 2, το χέρι πρέπει να είναι πολύ περισσότερο τυπικό)

 

Οι αξίες του χεριού (εκτός του Άσου) θα πρέπει να βρίσκονται στα αμίλητα χρώματα. Χαμηλά ονέρ στο αντίπαλο χρώμα είναι αμυντικές και όχι παικτικές αξίες. Σε διαφορετική περίπτωση δίνουμε λάθος πληροφορίες στον σύντροφο ο οποίος ίσως προσπαθήσει να ανέβει σε πιο ψηλό επίπεδο αν οι αντίπαλοι συναγωνιστούν, και τελικά να πληρώσουμε εμείς αντί για τους άλλους.

 

Ο σύντροφος είναι πασαρισμένος ή απασάριστος; Απέναντι σε πασαρισμένο σύντροφο ανεβαίνει η επικινδυνότητα του κοντρ, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο να είναι άγραφος και να πληρώσουμε αν τελικά παίξουμε εμείς το τελικό συμβόλαιο.

 

Παρ' όλους τους πιθανούς κινδύνους όμως, η τάση στο σύγχρονο μπριτζ, είναι ο έντονος συναγωνισμός όποτε πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές. Έτσι το κοντρ ομιλίας σε άμεση θέση μπορεί να έχει και μόνο 10 π. αν είναι τυπικό ως προς την κατανομή. Όσο λιγότερο δυνατό όμως είναι, τόσο περισσότερο θα τηρεί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

 

Τα χέρια που μπορούν να κάνουν κοντρ ομιλίας χωρίζονται στις επόμενες κατηγορίες:

  1.  Αδύνατα χέρια 10-12 π.: Εντελώς τυπικά από άποψη κατανομής (4φυλλη υποστήριξη σε όλα τα μη αγορασθέντα χρώματα), όχι άχρηστες αξίες στο χρώμα του ανοίγματος. Παίζουν μεγάλο ρόλο και το επίπεδο στο οποίο αναγκάζουμε τον σύντροφο να μιλήσει, όσο και ο συσχετισμός των μανς
  2.  Minimum χέρια 13-14 π.: Τρίφυλλη τουλάχιστον υποστήριξη στα αμίλητα χρώματα, όχι χαμηλά ονέρ στο αντίπαλο χρώμα
  3.  Ενδιάμεσα χέρια 15-16 π.: Τα παραπάνω συν χέρια με καλό 6φυλλο χρώμα
  4.  Δυνατά χέρια 17-18 π.: Τα παραπάνω συν χέρια με δυνατό 5φυλλο χρώμα
  5.  Πολύ δυνατά χέρια 19+ π.: Χέρια οποιασδήποτε κατανομής

 

Απαντήσεις στο κοντρ ομιλίας αν ο δεξιά αντίπαλος πασάρει

  1.  Πάσο: 6φυλλο το χρώμα του ανοίγματος με 2 από τα 4 τοπ ονέρ και ενδιάμεσες κάρτες ή 5φυλλο με 4 από τα 5 τοπ ονέρ
  2.  Απάντηση στο χαμηλότερο επίπεδο: 0-8 π. Ο συμπαίκτης είναι υποχρεωμένος να αγοράσει μετά το κοντρ ομιλίας. Απάντηση στο χαμηλότερο επίπεδο μπορεί να δείχνει ακόμα και 0 πόντους και τρίφυλλο στο χρώμα (αν έχει μήκος στο χρώμα του ανοίγματος). Το maximum της απάντησης είναι 8 π. Ο παίκτης που έχει κοντράρει αρχικά, γνωρίζοντας ότι ο σύντροφος του μπορεί να είναι ακόμα και άγραφος, συνεχίζει μόνο με δυνατά χέρια 17+ π., είτε δίνοντας φιτ, είτε αγοράζοντας νέο χρώμα δείχνοντας καλό 5φυλλο, είτε αγοράζοντας ΧΑ δείχνοντας χέρι πολύ δυνατό για να το αγοράσει άμεσα (19-20 π.)
  3. 1ΧΑ: 6-10 π. και κράτημα στο χρώμα του ανοίγματος
  4.  Νέο χρώμα με άλμα: 8-11 π., 4φυλλο+
  5.  2ΧΑ: 11-12 π. και κράτημα στο χρώμα του ανοίγματος
  6.  Νέο χρώμα με διπλό άλμα ή μανς σε χρώμα: Αδύνατο με μακρύ χρώμα
  7.  3ΧΑ: 13-16 π. και κράτημα στο χρώμα του ανοίγματος
  8.  Cue-bid σε άνοιγμα 1♣/♦. Ή και τα δύο μαζέρ τετράφυλλα ή game forcing
  9.  Cue-bid σε άνοιγμα 1♥/♠. Όλα τα δυνατά χέρια

 

Απαντήσεις στο κοντρ ομιλίας αν αγοράσει ο δεξιά αντίπαλος

Η συνέχεια της αγοράς εξαρτάται από την αγορά του δεξιά αντιπάλου:

  1.  Αν δώσει φιτ στον ανοίξαντα (πχ (1♦)-x-(2♦)-): Το κοντρ ως απάντηση στο κοντρ ομιλίας του συμπαίκτη μας είναι responsive. Νέο χρώμα χωρίς άλμα (free bid) δείχνει 8-11 π. (οι απαντήσεις σε νέο χρώμα είναι ποσοτικές) Απάντηση ΧΑ είναι ποσοτική και δείχνει κράτημα στο χρώμα του ανοίγματος Cue-bid ζητάει περαιτέρω περιγραφή του χεριού του συμπαίκτη
  2.  Αν αγοράσει νέο χρώμα (πχ (1♦)-x-(1♥)-): Το κοντρ τώρα είναι τιμωρίας (δείχνει 8+ π. και κατοχή του δεύτερου χρώματος). Οι άλλες απαντήσεις είναι φυσικές και δίνονται ποσοτικά. Νέο χρώμα χωρίς άλμα (free bid) δείχνει 8-11 π.
  3.  Αν αγοράσει ΧΑ (πχ (1♦)-x-(1XA)-): Το κοντρ είναι πρόταση τιμωρίας. Οι άλλες απαντήσεις είναι φυσικές και δίνονται ποσοτικά
  4.  Αν σιρκοντράρει (πχ (1♦)-x-(xx)-): Το επόμενο βήμα (εδώ η 1♥: [(1♦)-x-(xx)-1♥]) είναι 4φυλλο αλλά μπορεί να έχει και 0 πόντους Νέο χρώμα είναι 4φυλλο+, 6-11 π. Νέο χρώμα με άλμα είναι μπαράζ Το cue-bid δείχνει 11+ π.

 

Επαναγορές μετά την απάντηση του συμπαίκτη

Οι συνέχειες της αγοράς εξαρτώνται τόσο από την δύναμη του χεριού που έκανε αρχικά κοντρ όσο και από την απάντηση του συντρόφου:

  1.  Αδύνατα χέρια 10-12 π.: Πασάρουν όλες τις minimum ή limit απαντήσεις του συντρόφου
  2.  Minimum χέρια 13-14 π.: Πασάρουν τις minimum ή limit αγορές σε χρώμα (εκτός αν έχουν 4φυλλο φιτ και κατανομή), αγοράζουν 3ΧΑ αν ακούσουν 2ΧΑ
  3.  Ενδιάμεσα χέρια 15-16 π.: Αγοράζουν ότι απάντηση και να δοθεί στο κοντρ. Αν έχει δοθεί minimum απάντηση, η αγορά πασάρεται ενώ σε αντίθετη περίπτωση, νέο χρώμα είναι game forcing. Αν υπάρχει φιτ, τότε η απάντηση γίνεται με άλμα αν υπάρχει και κατανομή. Με χέρια ομαλής κατανομής, αν έχει δοθεί απάντηση ΧΑ ανεβάζουμε το επίπεδο της αγοράς (κάνουμε πρόταση ή αποδεχόμαστε αυτήν του συντρόφου).
  4.  Δυνατά χέρια 17-18 π.: Αγοράζουν ότι απάντηση και να δοθεί στο κοντρ. Αν έχει δοθεί minimum απάντηση, η αγορά πασάρεται ενώ σε αντίθετη περίπτωση, νέο χρώμα είναι game forcing. Αν υπάρχει φιτ, τότε η απάντηση γίνεται με άλμα. Αν επιπλέον υπάρχει και κατανομή τότε μετά από minimum αγορά του συντρόφου, αγοράζουμε μανς ενώ μετά από προτασιακή κάνουμε cue-bid. Με χέρια ομαλής κατανομής, αν έχει δοθεί απάντηση ΧΑ ανεβάζουμε το επίπεδο της αγοράς με άλμα.
  5.  Πολύ δυνατά χέρια 19+ π.: Αν μετά από minimum απάντηση του συντρόφου αγοράσουν ΧΑ χωρίς άλμα, δείχνουν 19-20 π. και κράτημα στο χρώμα του ανοίγματος (με 16-18 θα είχαν αγοράσει άμεσα ΧΑ αντί για κοντρ). Αν αγοράσουν ΧΑ με άλμα δείχνουν προφανώς περισσότερους πόντους.

 

 
 

 

 

 

 

 
     
     

Κόντρ νέγκατιβ (Negative double)

Ήταν το 1957 όταν οι Αμερικάνοι Alvin Roth και Tobias Stone σχεδίασαν και ενέταξαν στο αγοραστικό τους σύστημα την επαναστατική για τότε σύμβαση του κοντρ νέγκατιβ. Ο Alvin Roth (1914-2007) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μπριτζέρ όλων των εποχών. Είχε επινοήσει πλήθος συμβάσεων τις οποίες τώρα θεωρούμε ως δεδομένες, ανάμεσα τους τα πεντάφυλλα μαζέρ, το 1ΧΑ forcing, το Unusual ΧΑ και άλλες. Το 1957 ήταν επίσης η χρονιά που εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, ο Sputnik και για αυτόν τον λόγο η σύμβαση, πρωτοποριακή όσο και ο Ρωσικός δορυφόρος, έγινε γνωστή και με αυτό το όνομα.

 

Στα πρώιμα στάδια του παιχνιδιού, ο όρος "κοντρ νέγκατιβ" χρησιμοποιήθηκε για να το διαχωρίσει από το κοντρ τιμωρίας και σήμαινε το κοντρ μετά από αντίπαλο άνοιγμα το οποίο ζητούσε από τον συμπαίκτη να αγοράσει. Στην συνέχεια το κοντρ αυτό ονομάστηκε "informatory" (πληροφοριακό) και στην συνέχεια του δόθηκε το όνομα με το οποίο είναι γνωστό σήμερα, δηλαδή "take out" (ομιλίας). Ο όρος "negative double" είχε περιπέσει σε αχρηστία μέχρι το 1957 και την ένταξη του στο σύστημα των Roth-Stone.

 

Το κοντρ νέγκατιβ γίνεται από τον απαντώντα, μετά από παρεμβολή του αντιπάλου πάνω σε άνοιγμα του συμπαίκτη. Δείχνει υποστήριξη στα μη αγορασθέντα χρώματα και κάποιες αξίες. Γενικά είναι forcing αλλά μπορεί να μετατραπεί σε τιμωρίας από τον ανοίξαντα. Στην πράξη χρησιμοποιείται σαν αγορά "catch-all", έχει δηλαδή μεγάλο εύρος και δείχνει ένα χέρι που έχει μεν αξίες για να συναγωνιστεί αλλά δεν έχει τις προδιαγραφές για άλλη πιο περιγραφική αγορά.

 

Σε γενικές γραμμές το νέγκατιβ δείχνει 6+ πόντους και υπόσχεται το μαζέρ που δεν έχει αγορασθεί (ιδανικά δείχνει και τα δύο μη αγορασθέντα χρώματα). Αν και είναι δυνατόν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε κάποια αγοραστικά συστήματα, οι ερμηνείες του κοντρ νέγκατιβ που ακολουθούν, είναι γενικά αποδεκτές στην μεγάλη πλειοψηφία τους (σε παρένθεση η παρεμβολή του αντιπάλου):

 

Μετά από 1♣-(1♦)-x: Το κοντρ υπόσχεται και τα δύο μαζέρ. Με ένα μόνο τετράφυλλο+ μαζέρ, ο απαντών το αγοράζει άμεσα (πχ με τετράφυλλη κούπα και λιγότερες από 4 πίκες: 1♣-(1♦)-1♥) Μετά από 1♣-(1♥)-x: Το κοντρ υπόσχεται ακριβώς 4 πίκες. Με πεντάφυλλη+ πίκα, ο απαντών τις αγοράζει άμεσα (πχ 1♦-(1♥)-1♠) Μετά από 1♦-(1♠)-x: Το κοντρ συνήθως δείχνει 4+ κούπες. Μετά από 1♥-(1♠)-x: Το κοντρ δείχνει ή και τα δύο μινέρ ή ένα μακρύ μινέρ και λιγότερους από 10 π. Επίσης, αν η απάντηση 3♥ δείχνει προτασιακό χέρι με 4φυλλο φιτ, τότε το κοντρ μπορεί να δείχνει και προτασιακό+ χέρι με 3φυλλο φιτ (το οποίο θα αγοράσει κούπες στην συνέχεια). Μετά από 1♦-(2♣)-x: Το κοντρ δείχνει ή και τα δύο μαζέρ ή ένα μαζέρ και φιτ καρό

 

Το κοντρ νέγκατιβ ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως μετά από άνοιγμα του συμπαίκτη 1ΧΑ (σε συνδυασμό με την Lebensohl) ή μετά από αγορές φραγμού των αντιπάλων. 'Οσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο συναγωνισμού, τόσο πιο τυπικό είναι το χέρι που χρησιμοποιεί το κοντρ (4φυλλο το μη αγορασθέν μαζέρ, υποστήριξη στα μη αγορασθέντα χρώματα). Μετά από αγορές όμως στο επίπεδο 3 ή ψηλότερα, το κοντρ νέγκατιβ διατηρεί απλώς την έννοια της εποικοδομητικής αγοράς και υποδεικνύει ένα χέρι που δεν έχει να κάνει άλλη πιο περιγραφική αγορά. Όσο λιγότερο τυπικό είναι πάντως από άποψη κατανομής, τόσο πιο δυνατό είναι (και το αντίστροφο).

 

Γενικά, μετά από άνοιγμα του συμπαίκτη και μπαράζ των αντιπάλων στο επίπεδο 3 ή 4, το κοντρ από τον απαντώντα εξακολουθεί να μην είναι τιμωρίας (αν και σε υψηλά επίπεδα, μετατρέπεται πιο εύκολα σε τέτοιο από τον ανοίξαντα). Δείχνει χέρια 9+ π. είτε (ημι)ομαλής κατανομής είτε με τα άλλα δύο χρώματα.

 

 

Support Double

     

Στις συναγωνιστικές αγορές παίζει μεγάλο ρόλο η γρήγορη και σαφής περιγραφή των χεριών (αξίες από ονέρ και κατανομή) ώστε η συνέχεια της αγοράς να βασίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Σε πολλές περιπτώσεις οι παρεμβολές γίνονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο, να εμποδίσουν δηλαδή την ομαλή εξέλιξη της αγοράς, ώστε να οι συνέχειες να βασίζονται περισσότερο σε υποθέσεις και λιγότερο σε ακριβείς πληροφορίες.

 

Το support double (και redouble) επινοήθηκε για να γίνεται καταρχήν ένας πρώτος διαχωρισμός μεταξύ 3φυλλου και 4φυλλου φιτ του ανοίξαντα στο χρώμα του απαντώντα.

 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από απάντηση σε χρώμα του συντρόφου και παρεμβολή του αντιπάλου (με χρώμα ή double) η βοήθεια από τον ανοίξαντα στο χρώμα του συμπαίκτη δείχνει 4φυλλο φιτ, ενώ το double (ή redouble αν ο αντίπαλος κοντράρει) δείχνει 3φυλλο:

 

  • 1♣-(pass)-1♥-(1♠)-2♥: 4φυλλη ♥ ενώ
  • 1♣-(pass)-1♥-(1♠)-x: 3φυλλη ♥
  • 1♣-(pass)-1♥(x-)-2♥: 4φυλλη ♥ ενώ
  • 1♣-(pass)-1♥-(x)-xx: 3φυλλη ♥

Συνήθως το support ισχύει μόνο για τα μαζέρ και μέχρι παρεμβολές ύψους 2♥. Όταν ο απαντητής αγοράσει καρά ή όταν το επίπεδο της παρεμβολής είναι ψηλότερο, τότε το double από τον ανοίξαντα δείχνει πρόσθετες αξίες

 

 

 

Responsive Double

     

Έστω ότι η αγορά πάει (1♦)-x-(2♦)-x: Οι αντίπαλοι φιτάρονται ενώ ο συμπαίκτης σας έχει κάνει κοντρ ομιλίας. Τι είναι το δεύτερο κοντρ από εσάς; Είναι τιμωρίας; Δείχνει ή αρνείται και τα δύο μαζέρ; Τι αξίες δείχνει;

 

Όταν ο συμπαίκτης μας κάνει κοντρ ομιλίας α) μετά από άνοιγμα του αντιπάλου με τον δεξιά αντίπαλο να δίνει βοήθεια στο χρώμα του ανοίγματος ή β) μετά από φιτάρισμα των αντιπάλων ενώ εμείς έχουμε περάσει αρχικά πάσο και με τον ανοίξαντα να ανεβάζει την αγορά στο επίπεδο 3 στο χρώμα του ανοίγματος, τότε το κοντρ από εμάς ονομάζεται responsive (απαντητικό).

 

Τo Responsive Double είναι το κοντρ ως απάντηση στο κοντρ ομιλίας του συμπαίκτη, μετά από φιτάρισμα των αντιπάλων στο χρώμα του ανοίγματος.

 

Μερικά τυπικά παραδείγματα είναι τα εξής (ο αντίπαλος ανοίγει την αγορά και ο συμπαίκτης του του δίνει φιτ):

 

  • (1♥)-x-(2♥)-x: To κοντρ του συμπαίκτη μετά το 1♥ είναι ομιλίας. Μετά το 2♥ το δικό μας κοντρ είναι responsive

  • (1♦)-x-(3♦)-x: Και μετά από βοήθεια με άλμα, το δικό μας κοντρ είναι responsive

  • (1♣)-πάσο-(2♣)-x- -(3♣)-x: Το κοντρ από εμάς είναι πάλι responsive

 

H λογική του responsive double έγκειται στο γεγονός ότι γενικά τα κοντρ όταν οι αντίπαλοι έχουν φιταριστεί σε χαμηλό επίπεδο δεν έχει νόημα να είναι τιμωρίας. Δείχνουν απλώς αξίες και διάθεση για συναγωνισμό.

 

Οι αξίες είναι ανάλογες του επιπέδου της αγοράς. Σε χαμηλά επίπεδα, μπορούν να γίνουν και με 7-8 π. Άνω όριο δεν υπάρχει, πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το χέρι που κάνει R. D. συνήθως δεν είναι και πολύ δυνατό αφού έχουν ήδη μεσολαβήσει ένα άνοιγμα, ένα κοντρ ομιλίας (το οποίο επίσης δείχνει συνήθως αξίες ανοίγματος) και επιπλέον έχει μιλήσει και ο δεύτερος αντίπαλος.

 

Όσο όμως ανεβαίνει το επίπεδο στο οποίο πρέπει να μιλήσει ο συμπαίκτης, αυξάνονται αντίστοιχα και οι απαιτήσεις για πόντους ή κατανομή.

 

Θα πρέπει επίσης να γίνουν ειδικές συμφωνίες στο ζευγάρι για το μέχρι ποιο επίπεδο το δεύτερο κοντρ θα είναι responsive (στα περισσότερα συστήματα είναι μέχρι τα 4♦) ή για το αν θα ισχύει μετά από ανοίγματα φραγμού.

 

Ο γενικός κανόνας πάντως που θα πρέπει να ακολουθείτε είναι ότι με το R. D. δηλώνετε ότι έχετε αξίες για να συναγωνιστείτε αλλά προτιμάτε να επιλέξει ο συμπαίκτης το χρώμα.

 

Παραδείγματα αγορών

  • (1♦)-x-(2♦)-x: Responsive, ή έχει και τα δύο μαζέρ 4φυλλα ή κανένα

  • (1♥)-x-(2♥)-x: Responsive, αρνείται 4φυλλη πίκα

  • (1♠)-x-(2♠)-x: Responsive, αρνείται 4φυλλη κούπα (μπορεί να έχει και τα δύο μινέρ ή ένα μινέρ 4φυλλο και υποστήριξη στα άλλα μη αγορασθέντα χρώματα)