Περί Μπρίτζ  
     
 
Μπριτζ, το δυσκολότερο πνευματικό άθλημα  
 
 
Τι είναι το μπριτζ; Είναι δύσκολο;

Το ΜΠΡΙΤΖ είναι πνευματικό άθλημα που ψυχαγωγεί, αλλά ακονίζει συγχρόνως το μυαλό. Προάγει την ευελιξία, την αποφασιστικότητα, την εφευρετικότητα, την αντίδραση κάτω από πίεση, την συγκέντρωση, την ικανότητα συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών, και κυρίως εκπαιδεύει στην κατάστρωση και υλοποίηση σχεδίων δράσης. Μήπως όμως είναι δύσκολο; Δύσκολο είναι να γίνεις πρωταθλητής όπως και σε κάθε άθλημα. Η ενασχόληση με το μπριτζ για ψυχαγωγία είναι για όλους. Δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας και μπορούν να παίξουν από έφηβοι μέχρι πλήρως ηλικιωμένοι. Για τους τελευταίους μάλιστα, ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι απομακρύνει το Alzheimer. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και παίχτηκε μάλιστα δοκιμαστικά στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2002. Ακόμη οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πριμοδοτούνται, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα αθλήματα, εφόσον διακριθούν.

Ναι, αλλά εγώ χαρτιά δεν παίζω.

Το μπριτζ έχει την ‘ατυχία’ να παίζεται με τράπουλα και έτσι όσοι δεν γνωρίζουν το συνδέουν με την χαρτοπαιξία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τζόγος δεν έχει καμιά σχέση με το αγωνιστικό μπριτζ. Αν και παίζεται με τράπουλα, η επίδραση της τύχης είναι μηδαμινή. Αυτό γίνεται γιατί η ίδια μοιρασιά παίζεται από όλους τους παίκτες, και συγκρίνονται τα αποτελέσματα, ώστε τους περισσότερους βαθμούς να πάρει αυτός που χειρίστηκε καλύτερα από τους άλλους τη συγκεκριμένη μοιρασιά. Μοιάζει αρκετά με την πρέφα, και οι πρεφαδόροι εύκολα περνούν στο μπρίτζ και μετά βέβαια ξεχνάνε … την πρέφα. Μοιάζει περισσότερο με το σκάκι όσον αφορά την επινοητικότητα, την πληθώρα των συνδυασμών, την στρατηγική, την φαντασία αλλά και το ανεξάντλητο περιθώριο βελτίωσης που παρέχει. Στο εξωτερικό διδάσκεται σε αρκετά σχολεία, όπως γίνεται και με το σκάκι. Σε αντίθεση όμως με το σκάκι είναι πολύ κοινωνικό. Με τον παίκτη που κάθεται απέναντι μας είμαστε ζευγάρι, και συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο κοινό και για τους δύο αποτέλεσμα. Ακόμη οι παίκτες εναλλάσσονται στα τραπέζια ώστε να συναντηθούν με όλους τους συμμετέχοντες. Ανάμεσα στις μοιρασιές υπάρχει χρόνος για συζήτηση, όπως σε όλα τα παιχνίδια με χαρτιά. Το ουζάκι μετά το παιχνίδι επαφίεται στη διάθεση των παικτών.

Ποιοι παίζουν; Μήπως είναι παιχνίδι για αργόσχολους αριστοκράτες;

Μπορεί πριν 100 χρόνια να ήταν το αγαπημένο παιχνίδι της εγγλέζικης αριστοκρατίας. Τώρα όμως παίζεται σε όλον τον κόσμο από όλους. Πολλοί χρησιμοποιούν το μπριτζ για να χαλαρώσουν μετά την εργασία τους. Παίζοντας μπριτζ οι σκοτούρες της καθημερινότητας ξεχνιούνται. Και τώρα με την κρίση το μπριτζ είναι πιο ευπρόσδεκτο. Είναι και από τις πιο φθηνές ψυχαγωγίες εξάλλου. Σήμερα υπάρχουν 40 όμιλοι που οργανώνουν τουρνουά και συνεχώς δημιουργούνται καινούργιοι, όπως έγινε και στην πόλη μας. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο υπάρχει κάποιο εκδρομικό τουρνουά και το καλοκαίρι είναι γεμάτο από εβδομαδιαία τουρνουά διακοπών, για να συνδυάζεται η ψυχαγωγία με τη συμμετοχή. Ακόμη η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) διοργανώνει πρωταθλήματα για όσους αρέσκονται στην αγωνιστική πλευρά του αθλήματος. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι ζουν στο συναρπαστικό κόσμο του Μπριτζ, αφού αποτελούν ενεργά μέλη της ΕΟΜ, ενώ πολλοί περισσότεροι παίζουν ιδιωτικά. Σημαντικές προσωπικότητες ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν και ασχολούνται μ’ αυτό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Bill Gates, Warren Buffett, Deng Xiaoping, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Buster Keaton, Omar Sharif, Martina Navratilova, Γεώργιο Ράλλη αλλά και εικονικοί παίκτες όπως James Bond, Hercules Poirot ακόμη και ο snoopy.

Πως μπορώ να μάθω;

Για την εκμάθηση του παιχνιδιού γίνονται και στην Κατερίνη μαθήματα για αρχαρίους από εγκεκριμένο καθηγητή της ΕΟΜ. Όταν λέμε για μαθήματα μην σας έρχεται στο μυαλό το σχολείο, οι ατελείωτες και βαρετές ώρες διδασκαλίας. Μετά από μια ολιγόλεπτη ανάπτυξη της θεωρίας κάνετε πρακτική εξάσκηση, παίζοντας από το πρώτο μάθημα, με τους συμμαθητές σας, που είναι στο ίδιο επίπεδο με εσάς, και ζείτε τις πρώτες συγκινήσεις του παιχνιδιού. Μέσα από μία πρώτη σειρά 15 μαθημάτων, που γίνονται μια βραδιά την εβδομάδα, και διαρκούν δυόμιση με τρεις ώρες, θα μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού και τα βασικά της τεχνικής του. Τα μαθήματα συνήθως ξεκινούν τον Οκτώβριο και γίνονται στην αίθουσα του OLYMPOS BRIDGE CLUB, Αστερίου Ζορμπά 1 - Κατερίνη.